Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Ünnepre készülve

2020. május 09. - Finnkonyha

Finnországban most ünneplik az édesanyákat, május második vasárnapján. Mi más kerülhetne ilyenkor az ünnepi asztalra, mint az egyszerűségében nagyszerű epertorta, ami igazán nagy klasszikus. Szinte minden nyári finn ünnephez hozzátartozik, legyen az ballagás vagy szentivánéj. Bár Finnországban az eperszezon még távolabb van, Magyarországon már hamarosan megkezdődik, ezért most álljon itt egy hagyományos tejszínes epertorta receptje:

 epertorta.jpg

Kép: valio.fi

 

Klasszikus epertorta (Mansikkakakku)

 

Hány adagra elég?

Adagok: 15

Hozzávalók:

  • a tortalaphoz:
    • 5 darab tojás
    • 3 deciliter cukor
    • 3 deciliter liszt
    • 2 teáskanál sütőpor
    • a tortalap megöntözéséhez: 1 deciliter tej, 2 teáskanál vaníliás cukor
  • töltelék:
    • 500 gramm friss eper (vagy 2 dl eperlekvár)
    • 4 deciliter tejszínhab
    • 5-6 evőkanál cukor 
    • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • díszítés:
    • 500 gramm friss eper
    • 2 deciliter tejszínhab
    • 1 evőkanál cukor 
    • 1 teáskanál vaníliás cukor

Leírás:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  2. Készítsük el a piskótát: a szobahőmérsékletű egész tojásokat verjük habbá a cukorral.
  3. A száraz anyagokat keverjük el egymással, és szitáljuk a tojáshabhoz. Óvatosan keverjük el.
  4. Öntsük a tésztát egy kivajazott, lisztezett, kerek tortasütőbe, és süssük 30 percig a sütő alsó részében.
  5. Ha kihűlt a  torta, három egyenlő részre vágjuk, az egyes lapokat meglocsoljuk a tej-vaníliás cukor keverékkel, hogy még puhábbak legyenek majd.
  6. A tejszínt kevés cukorral verjük kemény habbá.
  7. Az eperszemeket kis darabokra, szeletekre vágjuk. Az alsó lapra rárakjuk az eperdarabok felét, és rá a tejszínhab felét, rá a második lapot, arra rá az eperdarabokat, majd újra tejszínhab következik. Amennyiben nincs ennyi friss eprünk, akkor megkenhetjük a lapokat eperlekvárral is, és arra tegyük a tejszínhabot.
  8. A legfelső lapot is rátesszük, és az egész tortát habnyomó segítségével bevonjuk tejszínhabbal. Eperszemekkel díszítjük a tetejét, az oldalát pedig tetszés szerint díszítsük tejszínhabbal, szórjuk meg mandulaforgácsokkal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr6815674134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása