Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Vappu (Május 1.) 2020

2020. április 29. - Finnkonyha

A vappu azaz május elseje Finnországban igen kedvelt ünnep. Neve a katolikus Szent Walburga apáca nevéből ered, ezen a napon avatták szentté. A finn régi népi kalendáriumban ez a nap fontos tavaszünnep volt, tavaszköszöntő máglyákat gyújtottak, s ekkor vitték ki a marhákat először a hosszú tél után a legelőre. Sok  helyen azonban, főként az északi országrészen, többnyire az ünneplés még hókupacok között, a tavakon, folyókon olvadó jégtáblák mellett zajlik. Lappföldön még mindig lehet síelni ekkor. 

1979 óta zászlós ünnep a vappu, ma már hivatalosan a finn és a nemzetközi munka napja, a diákság ünnepe. A külső szemlélőnek egy szilveszteri karneválhoz hasonlít. Léggömbök, szerpentinek, felvonulások, és ha jó az idő, hatalmas városi piknik. Már előző este elkezdődik az ünneplés, az egyetemisták bulikat tartanak. Egykor ezen a napon kapták meg az érettségizettek a fehér tányérsapkát, amit büszkén viseltek májustól szeptemberig. Erre emlékezve május elsején ma is minden érettségizett felteszi az egyensapkáját és abban vonulnak ki az utcára ünnepelni, de sapkát kapnak a köztéri szobrok is, így Ouluban a Franzen szobor, Helsinkiben Havis Amanda szobra.  Az ünnep hangulatát a kórusok, fúvószenekarok és az elfogyasztott pezsgők fokozzák. Baráti társaságok piknikeznek és pezsgőznek a parkokban, de ilyenkor a finnek lelkesen társalognak és koccintanak idegenekkel is. Sokan étterembe mennek ünnepelni.

autosfelvonulas_05_0044.JPG

Vappu Ouluban

Mondanom se kell a vappu 2020-ban nem így fog zajlani, most mindenki otthon koccint és várja, hogy újra a szabadban ünnepelhessen, társasággal.

Marad tehát a jellegzetes május elsejei  ételek készítése otthon: sima (erjesztett ital, mézsör),  tippaleipä és a munkki. Az utóbbi hasonlít a magyar fánkra, csak kisebb, sok porcukorral szórják meg. A tippaleipä is egy érdekes fánk, a neve magyarul “csöpögő kenyér” s onnan ered, hogy a fánktésztából egy zacskó segítségével vékony szalagokat  csöpögtetünk a forró olajba.

Én most egy finn ital, a sima receptjét osztom meg, amit pár nappal korábban kell elkészíteni. A legenda szerint a vikingek használták ezt erőitalnak, azt állították, hogy halhatatlanná tesz. Az északi istenek a bölcsesség italának tartották, ezért más északi országokban is ismert. Olaus Magnus - aki az 1500-as években járt Finnországban - közli először utazási élményei között ennek a csodás, mézízű italnak a receptjét, amely méz, víz és élesztő keveréke. Finnországban kissé édesebben készítik a szokottnál, és kevesebb alkoholt tartalmaz, kb. 1%-ot. Manapság méz helyett barna cukorral édesítik. Az alkohol mennyiségét azonban mi magunk befolyásolhatjuk, azáltal, hogy mennyi cukrot és mennyi élesztőt használunk a készítéskor.

 

sima_1.jpg

A sima hozzávalói: kétféle cukor, citrom, mazsola, élesztő, víz

(a porntos mennyiséget lásd lejjebb)

sima_2.jpg

A hozzávalókat összekeverjük és szobahőmérsékleten állni hagyjuk,

majd üvegekbe töltjük 

 

Sima (mézsör)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 8

Hozzávalók:

  • 2 liter víz
  • 1 darab citrom
  • 25 dekagramm barna cukor (egy részét mézzel helyettesíthetjük)
  • 25 dekagramm kristálycukor
  • 0.5 teáskanál száraz élesztő vagy egy borsónyi friss élesztő
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál mazsola

Leírás:

1. Mossuk meg a citromot alaposan, reszeljük le a héját. Facsarjuk ki a citrom levét.
2. A víz felét forraljuk fel egy lábosban.
3. Öntsük egy nagy fazékba vagy tiszta vödörbe a kétféle cukrot, a citrom héját és a citromlevet és öntsük rá a forró vizet, majd a maradék hideg vizet.
4. Várjuk meg, míg szobahőmérsékletűre hűl. Ekkor adjuk hozzá a kit vízben feloldott élesztőt.
5. Fedjük le az edényt fedővel. Hagyjuk egy napig szobahőmérsékleten erjedni.
6. Másnap szűrjük le és palackozzuk: tegyünk mindegyik üvegbe néhány szem mazsolát és pár kiskanál cukrot. Öntsük bele az italt. Kissé zárjuk le az üvegeket.
7. Szobahőmérsékleten tárolva kb. 3 nap alatt elkészül, hűtőben kb. egy hét alatt. Akkor lesz a sima készen, ha a mazsolák feljöttek a felszínre. Hűvös helyen tartva kb. egy hétig áll el. Tálaljuk lehűtve, poharakba töltve.
1440x1080-cms-content-default-hero_sima.jpgMézsör  és fánk, a finn május elseje kellékei 
Kép: valio.fi

Hyvää vappua! 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8015646776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása