Az ünnep után gyorsan vissza kell rázódnunk a hétköznapokba. Ha tovább is folytatódik a karantén-lét, akkor bizony húsvét után is újabb ételeket kell kitalálnunk, amit gyorsan el tudunk készíteni az egész családnak, és egészséges is.
A finnek a hétköznapokban tapasztalataim alapján nem töltenek el sok időt a konyhában. Nem biztos, hogy főznek minden nap, de az biztos, hogy minden nap esznek! Sokan persze megelégednek a boltban kapható félkész ételekkel is, amelyekből hatalmas a választék Finnországban. Egy kis ráfordítással azonban mi magunk is finomat készíthetünk otthon.
Nézzük milyen ételeket esznek a finnek a hétköznapokban! A leggyorsabban elkészülő ételek a darált hússal készülő ételek, érthetően Finnországban ezek vannak a kedvencek listáján: darált hússal rakott tészta, svéd (finn) húsgombóc, darált hússal rakott krumpli, darált hússal készült leves.
A darált hússal rakott tészta (makaronilaatikko) a legtöbb gyerekes családnál örök kedvenc, ha nem is minden héten, de kéthetente asztalra kerül. Bevallom, én egészen addig ódzkodtam tőle, amíg gyerekeim nem lettek,de azóta rájöttem, hogy nincs nagyobb öröm, mint amikor a gyerekeid megeszik és kedvelik amit főztél, ezért én is gyakran készítem.
Darált hússal rakott tészta (Liha-makaronilaatikko)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 50 dekagramm szarvacska tészta (teljes kiőrlésű tészta is lehet)
- 40 dekagramm darált hús (sertés, baromfi)
- 7 deciliter tej
- 3 darab tojás
- 2 teáskanál só,
- 1/2 teáskanál bors
- 1-3 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál oregano, bazsalikom
- 15 dekagramm reszelt sajt