Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Hétköznapi finn ételek 1.

2020. április 17. - Finnkonyha

 Az ünnep után gyorsan vissza kell rázódnunk a hétköznapokba. Ha tovább is folytatódik a karantén-lét, akkor bizony húsvét után is újabb ételeket kell kitalálnunk, amit gyorsan el tudunk készíteni az egész családnak, és egészséges is.

A finnek a hétköznapokban tapasztalataim alapján nem töltenek el sok időt a konyhában. Nem biztos, hogy főznek minden nap, de az biztos, hogy minden nap esznek! Sokan persze megelégednek a boltban kapható félkész ételekkel is, amelyekből hatalmas a választék Finnországban. Egy kis ráfordítással azonban mi magunk is finomat készíthetünk otthon. 

Nézzük milyen ételeket esznek a finnek a hétköznapokban! A leggyorsabban elkészülő ételek a darált hússal készülő ételek, érthetően Finnországban ezek vannak a kedvencek listáján: darált hússal rakott tészta, svéd (finn) húsgombóc, darált hússal rakott krumpli, darált hússal készült leves. 

A darált hússal rakott tészta (makaronilaatikko) a legtöbb gyerekes családnál örök kedvenc, ha nem is minden héten, de kéthetente asztalra kerül. Bevallom, én egészen addig ódzkodtam tőle, amíg gyerekeim nem lettek,de azóta rájöttem, hogy nincs nagyobb öröm, mint amikor a gyerekeid megeszik és kedvelik amit főztél, ezért én is gyakran készítem. 

makaroonilaatikko_-361.JPG

 

 

Darált hússal rakott tészta (Liha-makaronilaatikko) 

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 15 perc
Sütés / főzés: 60 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 50 dekagramm szarvacska tészta (teljes kiőrlésű tészta is lehet)
  • 40 dekagramm darált hús (sertés, baromfi)
  • 7 deciliter tej
  • 3 darab tojás
  • 2 teáskanál só,
  • 1/2 teáskanál bors
  • 1-3 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál oregano, bazsalikom
  • 15 dekagramm reszelt sajt

Leírás:

1. A tésztát sós vízben főzzük félpuhára kb. 4-5 perc alatt.
2. Ezalatt a hagymát megdinszteljük, majd a darált húst a hagymán kb. 10 perc alatt lepirítjuk, fűszerezzük.
3. Összekeverjük a húst a főtt tésztával. A tejet a tojásokkal elkeverjük, sózzzuk, ha szeretnénk, ekkor keverhetünk bele egy kis krémsajtot.
3. Az egészet egy kivajazott mély sütőtálba tesszük, leöntjük a tej-tojás keverékével, és a rakottast kb. 150 fokon kb. 60 percig sütjük. Az utolsó tíz percben rászórjuk a reszelt sajtot és grillfokozaton a tetejét pirosra sütjük.
4.Tálaljuk salátával, savanyú uborkával, céklával, és sok finn szerint ez az egyetlen étel, amihez valóban illik a kechup!
makaroonilaatikko_-39.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4815616244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása