Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Fűszeres báránysült (yrttinen lampaanviulu)

2020. április 08. - Finnkonyha

 

Ez a báránysült régi finn húsvétok hangulatát idézi. Receptjét finn barátnőmtől kaptam, aki lelkesen igyekezett megismertetni a vadhúsok ízvilágával. 

1440x1080-recipe-hero_1_lampaanviulu.jpg

Kép: valio.fi

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 180 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • 3 kilogramm bárányhús (lapocka, comb)
  • 12 gerezd fokhagyma
  • 2 deciliter kávé
  • 1 deciliter olaj
  • 5-6 darab kockacukor
  • 3 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 1-1 maréknyi zsálya, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű
  • 2 deciliter tejszín
  • 2 deciliter húsleves

Leírás:

1. Alumíniumfóliával béleljünk ki egy sütőtálat úgy, hogy széles pereme legyen.Tegyük a bárányhúst a közepébe.
2. Főzzünk egy adagnyi erős kávét, tegyük bele a kockacukrokat és hagyjuk feloldódni.
3. Egy csészébe mérjünk egy maréknyi bazsalikomot és kakukkfüvet. Adjunk hozzá zsályát és rozmaringot, sót és borsot. Keverjük el a fűszereket egymással.
4. Hámozzuk meg a fokhagymagerezdeket, és a bárányhúst tűzdeljük meg éles késsel. A lyukakba tegyünk fűszert és fokhagymát.
5. Kevés olajjal locsoljuk meg, dörzsöljük bele a húsba a maradék fűszert, majd helyezzük a tálat az előmelegített sütőbe, 225 fokra kb. 10 percre. Aztán csökkentsük a hőmérsékletet 200 fokra, öntözzük meg a kávéval és a tejszínnel.
6. Pillanatokon belül a hús levet fog engedni és fenséges illatok járják be a konyhát. Ha alaposan beborítottuk fóliával a tepsit, a finom húslé sem fog kicsorogni és odaégni a tepsi aljára. Ekkor már locsolhatunk a saját levéből a sültre.
7. Egy óra múlva csökkentsük a hőmérsékletet 175 fokra, és továbbra is időnként öntözzük meg a hús saját levével.
8. Kb. 3 órán át tartó sütéssel éri el a megfelelő állapotot. Ekkor a fóliában felgyülemlett húslét óvatosan átöntjük egy fazékba, felöntjük egy kis vízzel, és két-három kanál lisztet adunk hozzá. Besűrítjük a mártást, egy kis tejszínnel tehetjük még krémesebbé.

Ha kihűlt, szeletekre vágjuk, és tejszínes rakott burgonyával tálaljuk. 

 

Tejszínes rakott burgonya (kermaperunat)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 15 perc
Sütés / főzés: 50 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • 1,5 kilogramm krumpli
  • 3,5 deciliter tejszín
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet bors
  • 1 darab babérlevél, kakukkfű
  • 1 csipet szerecsendió

Leírás:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
2. Egy kis lábosba forraljuk fel a tejszínt babérlevéllel, kakukkfűvel, apróra vágott fokhagymával és szerecsendióval. Ha felforrt, szűrjük le.
3. A krumplit meghámozzuk, vékony karikára vágjuk.
4. Egy kivajazott tálba helyezzük a szeleteket, sózzuk, borsozzuk majd az egészet leöntjük a tejszínes öntettel.
5. Fóliával borítsuk le és süssük 200 fokon, kb. 45 percig.
6.Vegyük le a fóliát, a tetejét megszórhatjuk sajttal, pár perc alatt süssük szép ropogósra a tetejét.
kermaperuna-4.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr10015598094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása