Ez a báránysült régi finn húsvétok hangulatát idézi. Receptjét finn barátnőmtől kaptam, aki lelkesen igyekezett megismertetni a vadhúsok ízvilágával.
Kép: valio.fi
Elkészítési idő:
Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 180 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 6
Hozzávalók:
- 3 kilogramm bárányhús (lapocka, comb)
- 12 gerezd fokhagyma
- 2 deciliter kávé
- 1 deciliter olaj
- 5-6 darab kockacukor
- 3 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1-1 maréknyi zsálya, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű
- 2 deciliter tejszín
- 2 deciliter húsleves
Leírás:
1. Alumíniumfóliával béleljünk ki egy sütőtálat úgy, hogy széles pereme legyen.Tegyük a bárányhúst a közepébe.
2. Főzzünk egy adagnyi erős kávét, tegyük bele a kockacukrokat és hagyjuk feloldódni.
3. Egy csészébe mérjünk egy maréknyi bazsalikomot és kakukkfüvet. Adjunk hozzá zsályát és rozmaringot, sót és borsot. Keverjük el a fűszereket egymással.
4. Hámozzuk meg a fokhagymagerezdeket, és a bárányhúst tűzdeljük meg éles késsel. A lyukakba tegyünk fűszert és fokhagymát.
5. Kevés olajjal locsoljuk meg, dörzsöljük bele a húsba a maradék fűszert, majd helyezzük a tálat az előmelegített sütőbe, 225 fokra kb. 10 percre. Aztán csökkentsük a hőmérsékletet 200 fokra, öntözzük meg a kávéval és a tejszínnel.
6. Pillanatokon belül a hús levet fog engedni és fenséges illatok járják be a konyhát. Ha alaposan beborítottuk fóliával a tepsit, a finom húslé sem fog kicsorogni és odaégni a tepsi aljára. Ekkor már locsolhatunk a saját levéből a sültre.
7. Egy óra múlva csökkentsük a hőmérsékletet 175 fokra, és továbbra is időnként öntözzük meg a hús saját levével.
8. Kb. 3 órán át tartó sütéssel éri el a megfelelő állapotot. Ekkor a fóliában felgyülemlett húslét óvatosan átöntjük egy fazékba, felöntjük egy kis vízzel, és két-három kanál lisztet adunk hozzá. Besűrítjük a mártást, egy kis tejszínnel tehetjük még krémesebbé.
Ha kihűlt, szeletekre vágjuk, és tejszínes rakott burgonyával tálaljuk.
Tejszínes rakott burgonya (kermaperunat)
Elkészítési idő:
Előkészítés: 15 perc
Sütés / főzés: 50 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 6
Hozzávalók:
- 1,5 kilogramm krumpli
- 3,5 deciliter tejszín
- 1 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 1 darab babérlevél, kakukkfű
- 1 csipet szerecsendió
Leírás:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
2. Egy kis lábosba forraljuk fel a tejszínt babérlevéllel, kakukkfűvel, apróra vágott fokhagymával és szerecsendióval. Ha felforrt, szűrjük le.
3. A krumplit meghámozzuk, vékony karikára vágjuk.
4. Egy kivajazott tálba helyezzük a szeleteket, sózzuk, borsozzuk majd az egészet leöntjük a tejszínes öntettel.
5. Fóliával borítsuk le és süssük 200 fokon, kb. 45 percig.
6.Vegyük le a fóliát, a tetejét megszórhatjuk sajttal, pár perc alatt süssük szép ropogósra a tetejét.