Már érkezik a tavasz Finnországba is, még ide északra is. Olvad a hó, úgy tűnik végleg és sokat süt a nap. Tavaszra várva, egy olyan nagyböjti receptet hoztam, amit gyorsan elkészíthetünk, és egészséges. A spenót igazi tavaszi immunerősítő, ami ebben az időszakban ránk fér. Friss spenót híján fagyasztottból is elkészíthető, sőt a finnek nyár elején készítik friss csalánból is.
Spenótfőzelék (Pinaattikeitto)
Elkészítési idő:
Előkészítés: 15 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 4
Hozzávalók:
- 50 gramm vaj
- 4 evőkanál liszt
- 1 liter tej, ennek egy része lehet tejszín is
- 150 gramm spenót
- 1 csipet fehérbors
- ízlés szerint fokhagyma
- a tálaláshoz: 4 darab főtt tojás
Leírás:
1. Olvasszuk fel a vajat egy lábosban. Adjuk hozzá a lisztet, és folyamatosan kevergetve alacsony hőmérsékleten pirítsuk meg.
2. Adjuk hozzá a tejet fokozatos keverés mellett. Forraljuk alacsony hőmérsékleten pár percig.
3. Adjuk hozzá a megmosott, apróra vágott friss spenótot vagy ennek fagyasztott változatát. Főzzük kb. 10 percig.
4. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint egy kis fokhagymát is adhatunk hozzá.
5. Kínáljuk főtt tojással, rozskenyérrel.