Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Sütés otthon, gyerekekkel

2020. március 20. - Finnkonyha

Finnországban is bezártak az iskolák a járvány miatt, és átálltunk az otthoni tanulásra. A tanulás mellett persze muszáj az iskolásokat lekötni valamivel, ezért délutánonként néha süteményt sütünk. Húsvétra készülődve néhány túrós receptet kerestem elő, mivel az orosz konyha hatásának köszönhetően a finnek sok túrós süteményt esznek húsvétkor. A rahkapulla az egyik legismertebb túrós sütemény, amelyet gyerekekkel is könnyű elkészíteni, és elegendő mennyiség van belőle az egész családnak. Szükség esetén az adagokat meg lehet duplázni. A gyerekek a túrókrém közepébe kedvenc gyümölcsükből (eper, málna, áfonya, barack, meggy, télen a fagyasztóból, nyáron frissen) is potyogtathatnak pár szemet.

 rahkapiirakka.jpg

Túrós lepénykék (rahkapulla)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 90 perc
Sütés / főzés: 12 perc

Hány adagra elég?

Adagok:  kb 18 db

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 7,5 deciliter liszt
    • 1 darab tojás
    • 75 gramm vaj
    • 1 deciliter cukor
    • 0,5 kávéskanál só
    • 1 teáskanál kardamom-mag
    • 2,5 dekagramm élesztö
    • 2,5 deciliter tej
  • Töltelék
    • 40 dekagramm krémtúró (krémes tehéntúró, pl. Real Nature)
    • 1 darab tojás
    • 3/4 deciliter cukor
    • 2 kávéskanál vaniliás cukor
    • 1 darab citrom (reszelt héja és a leve)
    • lekenéshez: 1 darab tojás

Leírás:

1. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne az élesztőt, és 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk.
2. Az élesztős keverékhez hozzáadjuk a tojást, a sót, a kardamom-magot, a lisztet kis adagokban, végül a langyos vajat.
3. Egyenletesen eldolgozzuk, addig gyúrjuk, amíg a kezünkről és a tál széléről el nem válik a tészta. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
4. 17-18 db kis zsemlét formálunk belőlük, sütőpapírra tesszük, és meleg helyen ismét a kétszeresére kelesztjük.
5. Ezalatt összekeverjük a tölteléket: a krémtúrót összekeverjük a tojásokkal és a cukrokkal, valamint a citromlével és a citromhéjjal. 
6. Egy vizes pohár aljával a zsemlékbe mélyedést nyomunk és egy-egy kanál tölteléket  beleteszünk.
7. A lepénykék szélét egy egész tojással megkenjük.
8. 200 fokon kb. 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2115537830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása