Finnországban is bezártak az iskolák a járvány miatt, és átálltunk az otthoni tanulásra. A tanulás mellett persze muszáj az iskolásokat lekötni valamivel, ezért délutánonként néha süteményt sütünk. Húsvétra készülődve néhány túrós receptet kerestem elő, mivel az orosz konyha hatásának köszönhetően a finnek sok túrós süteményt esznek húsvétkor. A rahkapulla az egyik legismertebb túrós sütemény, amelyet gyerekekkel is könnyű elkészíteni, és elegendő mennyiség van belőle az egész családnak. Szükség esetén az adagokat meg lehet duplázni. A gyerekek a túrókrém közepébe kedvenc gyümölcsükből (eper, málna, áfonya, barack, meggy, télen a fagyasztóból, nyáron frissen) is potyogtathatnak pár szemet.
Túrós lepénykék (rahkapulla)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- Tészta
- 7,5 deciliter liszt
- 1 darab tojás
- 75 gramm vaj
- 1 deciliter cukor
- 0,5 kávéskanál só
- 1 teáskanál kardamom-mag
- 2,5 dekagramm élesztö
- 2,5 deciliter tej
- Töltelék
- 40 dekagramm krémtúró (krémes tehéntúró, pl. Real Nature)
- 1 darab tojás
- 3/4 deciliter cukor
- 2 kávéskanál vaniliás cukor
- 1 darab citrom (reszelt héja és a leve)
- lekenéshez: 1 darab tojás