Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

A világ legfinomabb lazaclevese

2020. március 13. - Finnkonyha

Számomra az egyik legfinomabb finn leves egyértelműen a lohikeitto, azaz a lazacleves. Nagyszerűségéről már kedvenc íróm, Dragomán György is írt. Amilyen nagyszerű ünnepi étel, olyan egyszerű is, éppen ezért akár egy hétvégén vagy hétköznap is elkészíthetjük. A magyar halászlétől kissé távol áll, ebbe egyáltalán nem kerül paprika, annál több friss kapor. A lazacleves – s ebben egyezik a magyar halászlével – egy alaplé készítésével kezdődik:a hal fejét, farkát, uszonyát megfőzik. A levet leszűrik, majd újból felforralják, ekkor már a burgonyával, hagymával, fűszerekkel. Csak ezt követően adják hozzá a kifilézett lazacdarabokat, vigyázva, hogy össze ne törjenek, és további pár percig főzik. Az utolsó percekben tejszínnel sűrítik. Igazi rozskenyérrel tálalva jól esik akár egy hideg téli vagy meleg nyári napon. Kis darab lazacból is elkészíthetjük, álljon itt egy egyszerűbb recept:

 1440x1080-recipe-hero_leves.jpg

Kép: valio.fi

Tejszines, kapros lazacleves (lohikeitto)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc

Hány adagra elég?

Adagok:4

Hozzávalók:

  • 40 dekagramm lazac
  • 1 liter víz
  • 2-3 darab krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1-2 darab babérlevél
  • 2 deciliter tejszín
  • 4-5 darab szegfűbors
  • 0,5 deciliter friss kapor

Leírás:

1. A lazacfiléről távolítsuk el a bőrt, és vágjuk 2x2 cm-es kockára a halat.
2. Fűszeres (só, bors, citrombors, kapor) vízben főzzük meg a megtisztított, kockára vágott krumplit és a finomra aprított hagymát félig puhára.
3. Ha a krumpli már félig megpuhult, akkor beletesszük a halat, amelyet kis darabokra, kockára vágtunk. Lassú tűznél további 5 percig főzzük.
4. Az így elkészült leveshez adjuk a tejszínt. Felforraljuk, és apróra vágott kaporral megszórva, árpa- vagy rozskenyérrel azonnal tálaljuk.
 A hagyományos finn hallevesbe – ahogy a magyar halászlébe sem – nem kerül igazán zöldség, de ha szeretjük, tehetünk bele pl. egy szál répát és petrezselymet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1815518704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása