Számomra az egyik legfinomabb finn leves egyértelműen a lohikeitto, azaz a lazacleves. Nagyszerűségéről már kedvenc íróm, Dragomán György is írt. Amilyen nagyszerű ünnepi étel, olyan egyszerű is, éppen ezért akár egy hétvégén vagy hétköznap is elkészíthetjük. A magyar halászlétől kissé távol áll, ebbe egyáltalán nem kerül paprika, annál több friss kapor. A lazacleves – s ebben egyezik a magyar halászlével – egy alaplé készítésével kezdődik:a hal fejét, farkát, uszonyát megfőzik. A levet leszűrik, majd újból felforralják, ekkor már a burgonyával, hagymával, fűszerekkel. Csak ezt követően adják hozzá a kifilézett lazacdarabokat, vigyázva, hogy össze ne törjenek, és további pár percig főzik. Az utolsó percekben tejszínnel sűrítik. Igazi rozskenyérrel tálalva jól esik akár egy hideg téli vagy meleg nyári napon. Kis darab lazacból is elkészíthetjük, álljon itt egy egyszerűbb recept:
Kép: valio.fi
Tejszines, kapros lazacleves (lohikeitto)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 40 dekagramm lazac
- 1 liter víz
- 2-3 darab krumpli
- 1 fej hagyma
- 1 teáskanál só
- 1-2 darab babérlevél
- 2 deciliter tejszín
- 4-5 darab szegfűbors
- 0,5 deciliter friss kapor
Leírás: