Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Téli falatok

2020. március 07. - Finnkonyha

Tél van, legalábbis itt északon - miután több síversenyt is eltöröltek a kevés hó miatt - végre jelentős mennyiségű hó esett, a gyerekek örömére. Nem is lehetett volna jobban megrendelni sem, szerencsére így a múlt heti síszünetet sokan tölthették valóban síeléssel. Itt Finnország északi részén még nyoma sincs a tavasznak, délen viszont idén alig volt hó... 

Síelés után a legjobb egy forró szauna és egy hideg innivaló. Na és persze valami ennivaló... A finnek szaunázás után makkarat, azaz kolbászkákat sütögetnek, de gyakran valamilyen sós pitét kínálnak. Ez a sós pite más országok gasztronómiájában is felbukkan, pl. a franciáknál ilyen a quiche.  A piirakka vagyis a pite, lepény lehet édes vagy sós, lehet nyitott, amikor látszik a töltelék benne, vagy zárt, amikor tésztával befedjük a tölteléket (lásd az előző bejegyzésem, a karjalanpiirakkáról). Az omlós, vajas tészta töltelékeként igazából felhasználhatunk bármilyen alapanyagot, ami éppen fellelhető a hűtőben: szalonnát, gombát, különböző sajtokat, csirkehúst, vagy a kedvenc zöldségünket. Készíthetjük csak hússal vagy hús nélkül is. Én most éppen egy lazacos-brokkolisat készítettem, de vannak klasszikus párosítások is, a lazachoz remekül illik a spenót is. Ha éppen lazacot nem találunk a hűtőnkben, akkor sem gond, helyettesíthetjük más halfélével, tonhallal, füstölt hallal. Salátával, könnyű vacsoraként kínálhatjuk, de hidegen is finom. 

 lazacos_pite_2.jpg

 

Lazacos-brokkolis pite (lohi-parsakaalipiirakka)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc
Sütés / főzés: 35 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 8

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 10 dekagramm búzaliszt
    • 10 dekagramm rozsliszt/teljes kiőrlésű liszt 
    • 10 dekagramm vaj
    • 1 db tojás 
    • 2 evőkanál víz
    • 1 teáskanál só
  • Töltelék
    • 10 dekagramm lazac/füstölt lazac
    • 1 kisebb fej brokkoli
    • 1 fej hagyma/póréhagyma
    • 10 dekagramm reszelt sajt
    • 1 deciliter apróra vágott kapor
    • 2 darab tojás
    • 2 deciliter tejszín
    • 1 deciliter tej
    • 1 csipet só, bors

Leírás:

 

1. A kétféle lisztet morzsoljuk össze a vajjal és a sóval, majd amikor már finom morzsás, adjunk hozzá egy egész tojást, és pár kanál hideg vízzel dolgozzuk össze egységes tésztává.
2. Pihentessük a tésztát fóliába csomagolva kb. 30 percet a hűtőben, ezalatt elkészítjük a tölteléket. A brokkolit sós vízben megpároljuk kb. 8-10 perc alatt, majd leszűrjük.
3. A halat megtisztítjuk, ha szükséges, a szálkát eltávolítjuk és apró kockákra vágjuk.
3. A töltelékhez 1 kis fej hagymát vagy póréhagymát apróra vágunk, kevés vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a halat, a sót, borsot és az apróra vágott kaprot. Éppen csak felsütjük pár perc alatt. 
4. A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk egy kerek tortaformába, megszurkáljuk villával (hogy ne púposodjon fel a tészta) és kb. 10-15 perc alatt 200 fokon elősütjük.
5. Ezalatt összeállítjuk az öntetet: 2 db tojást elkeverünk 2 dl tejszín és 1 dl tej keverékével, sózzuk, borsozzuk, belekeverünk 1,5 dl reszelt sajtot.
5. Ha a pite félig elkészült, kivesszük a sütőből és rárakjuk a tölteléket: először a lazacos keveréket eloszlatjuk a pitén, majd rátesszük az apró rózsákra vágott brokkolit. 
6. A tojásos-tejszínes keveréket ráöntjük a lazacos töltelékre, eloszlatjuk rajta és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal és apróra vágott kaporral.
7. 200 fokon még kb. 20 percig sütjük, amíg szép színt kap.
renszarvas_siverseny.jpg
Rénszarvasfuttató síverseny a befagyott Ii folyón

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9515495248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása