Tél van, legalábbis itt északon - miután több síversenyt is eltöröltek a kevés hó miatt - végre jelentős mennyiségű hó esett, a gyerekek örömére. Nem is lehetett volna jobban megrendelni sem, szerencsére így a múlt heti síszünetet sokan tölthették valóban síeléssel. Itt Finnország északi részén még nyoma sincs a tavasznak, délen viszont idén alig volt hó...
Síelés után a legjobb egy forró szauna és egy hideg innivaló. Na és persze valami ennivaló... A finnek szaunázás után makkarat, azaz kolbászkákat sütögetnek, de gyakran valamilyen sós pitét kínálnak. Ez a sós pite más országok gasztronómiájában is felbukkan, pl. a franciáknál ilyen a quiche. A piirakka vagyis a pite, lepény lehet édes vagy sós, lehet nyitott, amikor látszik a töltelék benne, vagy zárt, amikor tésztával befedjük a tölteléket (lásd az előző bejegyzésem, a karjalanpiirakkáról). Az omlós, vajas tészta töltelékeként igazából felhasználhatunk bármilyen alapanyagot, ami éppen fellelhető a hűtőben: szalonnát, gombát, különböző sajtokat, csirkehúst, vagy a kedvenc zöldségünket. Készíthetjük csak hússal vagy hús nélkül is. Én most éppen egy lazacos-brokkolisat készítettem, de vannak klasszikus párosítások is, a lazachoz remekül illik a spenót is. Ha éppen lazacot nem találunk a hűtőnkben, akkor sem gond, helyettesíthetjük más halfélével, tonhallal, füstölt hallal. Salátával, könnyű vacsoraként kínálhatjuk, de hidegen is finom.
Lazacos-brokkolis pite (lohi-parsakaalipiirakka)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Adagok: 8
Hozzávalók:
- Tészta
- 10 dekagramm búzaliszt
- 10 dekagramm rozsliszt/teljes kiőrlésű liszt
- 10 dekagramm vaj
- 1 db tojás
- 2 evőkanál víz
- 1 teáskanál só
- Töltelék
- 10 dekagramm lazac/füstölt lazac
- 1 kisebb fej brokkoli
- 1 fej hagyma/póréhagyma
- 10 dekagramm reszelt sajt
- 1 deciliter apróra vágott kapor
- 2 darab tojás
- 2 deciliter tejszín
- 1 deciliter tej
- 1 csipet só, bors
Leírás:
