Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Február 28. - A Kalevala napja

2020. február 28. - Finnkonyha

Finnországban ma ünneplik a Kalevala napját, ugyanis Elias Lönnrot 1835-ben ezen a napon tette közzé az összegyűjtött népdalok elé írt előszavát. A Kalevala a finnek nemzeti eposza, a verses történetek a finn nép ősi életéről szólnak. Jelentős a hatása a későbbi finn- és világirodalomra, több kitűnő magyar fordítása is megjelent.   

Hagyományos nemzeti étel nem fűzödik ehhez a naphoz, de mi mással ünnepelhetnénk jobban a Kalevala napját, minthogy elkészítjük a finnek kedvenc reggeli péksüteményét, amit nemcsak reggel, de a nap bármelyik szakaszában fogyaszthatunk. A karjalanpiirakka - vagyis a karéliai pirog - ikonikus finn étel, amelyet főleg az északi és a Ladoga-tó környéki karéliai térségben készítettek, de mára Finnország egész részén elterjedt. 

A karéliai pirog egy nyitott, kicsi, ovális pite vékony héjjal és rizstöltelékkel. Mérete általában 10-15 cm. Készítésének menetét pontosabban is leírtam a szakácskönyvemben, részletesen fényképekkel is illusztrálva. A karélai háziasszonyok gondosan formálják a kis pitéket. Szinte átlátszó vékonnyá nyújtják a tésztát, megkenik töltelékkel, a széleit pedig ráhajtják a töltelékre. Magas hőmérsékleten sütik, ezért lesz a széle ropogós. Többféle pirog létezik, készíthetjük a tölteléket árpagyönggyel, burgonya- vagy répapürével. A hagyományos, rizzsel készült karéliai pirog az EU által védett étel.  

 karjaalnpiirakka.jpg

valio.fi

 

Karéliai pirog (karjalanpiirakka)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 40 perc rizsfőzés+10 perc tésztagyúrás+15 perc pihentetés
Sütés / főzés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: kb. 15-20 db

Hozzávalók:

  • Töltelék:
    • 2 deciliter víz
    • 2 deciliter rizs (tejberizsnek való)
    • 1 liter tej
    • 2 evőkanál tejszín
    • 1 darab tojás
  •  Tészta:
    • 2 deciliter víz
    • 2,5 deciliter liszt
    • 2,5 deciliter rozsliszt
    • 1 teáskanál só
    • 25 gramm vaj
  •  Lekenéshez:
    • 30 gramm vaj
    • 1 deciliter tej

Leírás

1. Először a tölteléket készítjük el (sós tejberizst, bármilyen hihetetlenül is hangzik): a vízben félpuhára főzzük a rizst, hozzáöntjük a tejet, és tovább főzzük kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Egy kis tejszínnel, sóval ízesítjük, amikor már nem forró, belekeverjük az egész tojást.
2. A tészta elkészítése: gyúrjunk tésztát a hozzávalókból, sodorjuk egy hosszú rúddá.
3. Majd vágjuk fel egyenlő nagyságú kis darabokra és lapítsuk el a kezünkkel az egyes darabokat. Pihentessük kb. 15 percet. 
karjalai_pirog_1.jpg
karjalai_pirog_2.jpg
4. Nyújtsuk ki a tésztát,  kb. 10 cm-es hosszúságú ovális lappá.
5. Rakjuk a tészta közepére a rizses tölteléket (kb. 1 evőkanál), simítsuk el, és a tésztát befelé hajtva két ujjunkkal csipkedjük össze. Így a szélén nem tud kifolyni a töltelék, és szép, gusztusos, csónak formájú pirogot kapunk. Az eredeti karéliai pirog tésztája nagyon vékony, és a töltelék is vékonyra van elkenve. 
karjalai_pirog_3.jpg
6. 220°C-on 15 percig süssük, amíg a teteje egy kicsit megpirul.
7. Ha kész van, tegyük olvasztott vaj és tej keverékébe, majd gyorsan kivéve onnan csomagoljuk be kendőbe, hogy melegek és puhák maradjanak. 
Tojáskrémmel (főtt tojás, apróra vágva és vajjal kikeverve) kínálják általában, de tehetünk rá sajtot, felvágottat is. 
A készítésröl itt egy finn nyelvű videó is: 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr715495446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása