Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Húshagyókeddi finn kalács (laskiaispulla)

2020. február 21. - Finnkonyha

Itt az ideje, hogy megsüssük az utolsó fánkokat, mert hamarosan itt a böjti időszak. A húshagyókedd a húsvét előtti 40 napos böjti időszak utolsó napja, innen származik a finn elnevezés is, a laskiainen a böjtbe való ereszkedést is jelentheti. Régen Finnországban ez a nap a  paraszti munka egyfajta ünnepe volt, hiszen ilyenkor fogyasztották el a böjt előtt még a zsírosabb, laktatóbb ételeket. Régi hagyományos húshagyókeddi étel a füstölt csülökkel készült borsóleves és a tejbe áztatott vajas kalács volt. Napjaink húshagyókeddi szokása vidám szórakozás, a gyerekekkel közös szánkózás, ami után jól esik a vajas kalács, marcipánmasszával vagy lekvárral és tejszínhabbal töltve. 

1440x1080-recipe-hero.jpg

Kép: valio.fi

Vajas kalács (pulla, alaprecept)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 20

Hozzávalók:

  • 14-16 deciliter liszt (kb. 1 kg) 
  • 5 deciliter tej
  • 5 dekagramm élesztő
  • 2 deciliter cukor
  • 2 darab tojás 
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál kardamom-mag
  • 20 dekagramm vaj

Díszítés és töltelék: 

  • 1 tojás a lekenéshez
  • jégcukor (nagyobb szemű szórócukor)
  • Töltelék lehet:
  • marcipánmassza
  • eper- vagy málnalekvár
  • tejszínhab

Leírás:

1. Vegyünk ki a hűtőből minden hozzávalót pár órával a sütés előtt, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. A hideg anyagok késleltetik a tészta kelését.
2. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne az élesztőt, és 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk.
3. Az élesztős keveréket hozzáadjuk a liszthez; majd hozzáadjuk a tojást, a sót, a kardamom-magot (valóban ennyi kell bele, ez egy fontos fűszere ennek a kalácsnak) végül a langyos vajat.
4. Egyenletesen eldolgozzuk, addig gyúrjuk, amíg a kezünkről és a tál széléről el nem válik a tészta. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
5. Ez az alaptészta receptje, amelyből ha megkelt, két hosszú rudat formálhatunk, és kb. 15 darabra vágjuk.
6. Kis zsemléket formálunk belőlük, sütőpapírra tesszük, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
7. Tojással megkenjük, és szórócukorral megszórjuk. 225 fokon kb. 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket. Kávé mellé frissen kitűnő.
Húshagyókeddi kalács:
  • Tölthetjük kész marcipánmasszával, vagy marcipán helyett málna- vagy eperlekvárral.
  • Ha kihűlt, vágjuk le a zsemlék tetejét. Kenjük meg a belsejüket marcipánnal vagy lekvárral.
  • Verjük fel a tejszínhabot és osszuk el a tölteléken. Végül tegyük rá a zsemlék fedelét.
  • Egy forró kakaóval vagy habos kávéval méltó lezárása a farsangi időszaknak. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9215484118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása