Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Hyvää ystävänpäivää! - Boldog Valentin-napot!

2020. február 14. - Finnkonyha

Finnországban Valentin-napkor nem a szerelmesek, hanem a barátok ünnepelnek, mivel ez a barátság-napja. Az eredetileg böjti ételként az orosz konyhából a finn konyhába átkerült blini - azaz a hajdinalisztből készült sós palacsinta - igazi társasági étel, ideális kis létszámú baráti összejövetelre. Hívjuk meg tehát barátainkat, és készítsünk nekik finom blinit, egészséges hajdinalisztből! Ez a liszt elengedhetetlen ehhez a palacsintához, ez adja meg igazán az ízét.  A feltéteket kis tálkákban tálalhatjuk, és mindenki magának választhatja ki a kedvencét. 

A feltétek lehetnek: 

  • apró rák vagy kaviár, tejföl és apróra vágott hagyma
  • füstölt lazacos feltét: 10 dkg füstölt lazacot összekeverünk 10 dkg krémsajttal, megszórjuk fekete borssal, apróra vágott kaporral
  • hidegen füstölt lazac, tejföl, és apróra vágott lila hagyma 
  • vegetáriánus feltét: tejföl, apróra vágott bazsalikom, aszalt paradicsom, apróra vágott lila hagyma összekeverve
  • tejfölös (majonézes) gombasaláta
  • apróra vágott savanyú uborka 

blinit_uunissa_1.jpg

Kép: myllynparas.fi

Hajdinapalacsinta (blini)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc+ 2 óra pihentetés
Sütés / főzés: 15-20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 15

Hozzávalók:

  • 2,5 deciliter hajdinaliszt
  • 4 deciliter joghurt
  • 20 gramm élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 deciliter forró tej
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 darab tojás
  • a sütéshez vaj 

Leírás:

1. Az élesztőt a cukorral langyos joghurtban felfuttatjuk.  Apránként adagoljuk hozzá a hajdinalisztet. Lefedve hagyjuk kelni kb. 1-2 óra hosszát szobahőmérsékleten vagy egy éjszakát hűtőben.
2. A sütés előtt a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját, a sót, a forró tejet és az olvasztott vajat hozzáadjuk a tésztához. 
3. A tojás fehérjét habbá verjük, és utoljára óvatosan azt is a tésztához keverjük.
3. Forró serpenyőben, olvasztott vajban süssünk kis palacsintákat. Kínáljuk még melegen, a fenti feltétekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr915474206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása