Finnországban Valentin-napkor nem a szerelmesek, hanem a barátok ünnepelnek, mivel ez a barátság-napja. Az eredetileg böjti ételként az orosz konyhából a finn konyhába átkerült blini - azaz a hajdinalisztből készült sós palacsinta - igazi társasági étel, ideális kis létszámú baráti összejövetelre. Hívjuk meg tehát barátainkat, és készítsünk nekik finom blinit, egészséges hajdinalisztből! Ez a liszt elengedhetetlen ehhez a palacsintához, ez adja meg igazán az ízét. A feltéteket kis tálkákban tálalhatjuk, és mindenki magának választhatja ki a kedvencét.
A feltétek lehetnek:
- apró rák vagy kaviár, tejföl és apróra vágott hagyma
- füstölt lazacos feltét: 10 dkg füstölt lazacot összekeverünk 10 dkg krémsajttal, megszórjuk fekete borssal, apróra vágott kaporral
- hidegen füstölt lazac, tejföl, és apróra vágott lila hagyma
- vegetáriánus feltét: tejföl, apróra vágott bazsalikom, aszalt paradicsom, apróra vágott lila hagyma összekeverve
- tejfölös (majonézes) gombasaláta
- apróra vágott savanyú uborka
Kép: myllynparas.fi
Hajdinapalacsinta (blini)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 2,5 deciliter hajdinaliszt
- 4 deciliter joghurt
- 20 gramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 deciliter forró tej
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- 1 darab tojás
- a sütéshez vaj