A korábbi bejegyzések a finn reggeliről szóltak, amihez hozzátartozik - legalábbis hétvégén - az egyik kedvenc finn pékárum, a répás zsemle. Igazából ebből is természetesen a házi készítésű a legfinomabb. A következő egy tutibiztos recept, amiből szaftos, puha zsemléket készíthetünk.
Elkészítési idő:
Sütés / főzés: készítés 15 perc + kelesztés 80 perc + sütés 20 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 15
Hozzávalók:
- 5 deciliter víz
- 3 nagy darab sárgarépa reszelve
- 10-12 deciliter liszt
- 1 deciliter zabpehely
- 2,5 dekagramm élesztő
- 1 evőkanál méz (vagy cukor)
- 3 teáskanál só
- 0,5 deciliter olaj
Leírás:
1. Oldjuk fel az élesztőt langyos vízben. Adjuk hozzá a cukrot (vagy mézet) és a sót, és várjunk pár percet, amíg az élesztő felfut.
2. A répát reszeljük le apróra.
3. Keverjük el az élesztős vizet, a reszelt sárgarépát és a zabpelyhet.
4. Adjuk hozzá az olajat, majd kis adagokban a lisztet. Dagasszuk géppel vagy kézzel könnyű tésztává.
5. Kelesszük a kétszeresére 45-60 perc alatt meleg helyen, majd formáljunk egy rudat belőle.
6. Lisztezett deszkán vágjuk a rudat kb. 15 egyenlő részre, és formáljunk a kezünkkel kis zsemléket az egyes darabokból.
7. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és megint kb. 20 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
8. 225 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.