Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Répás zsemle (porkkanasämpylä)

2020. február 09. - Finnkonyha

A korábbi bejegyzések a finn reggeliről szóltak, amihez hozzátartozik - legalábbis hétvégén - az egyik kedvenc finn pékárum, a répás zsemle. Igazából ebből is természetesen a házi készítésű a legfinomabb. A következő egy tutibiztos recept, amiből szaftos, puha zsemléket készíthetünk.

repas_zsemle_3_fk.jpg

Elkészítési idő:

Sütés / főzés: készítés 15 perc + kelesztés 80 perc + sütés 20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 15

Hozzávalók:

  • 5 deciliter víz
  • 3 nagy darab sárgarépa reszelve
  • 10-12 deciliter liszt
  • 1 deciliter zabpehely
  • 2,5 dekagramm élesztő
  • 1 evőkanál méz (vagy cukor)
  • 3 teáskanál só
  • 0,5 deciliter olaj

 

Leírás:

 

1. Oldjuk fel az élesztőt langyos vízben. Adjuk hozzá a cukrot (vagy mézet) és a sót, és várjunk pár percet, amíg az élesztő felfut.
2. A répát reszeljük le apróra.
3. Keverjük el az élesztős vizet, a reszelt sárgarépát és a zabpelyhet.
4. Adjuk hozzá az olajat, majd kis adagokban a lisztet. Dagasszuk géppel vagy kézzel könnyű tésztává.
5. Kelesszük a kétszeresére 45-60 perc alatt meleg helyen, majd formáljunk egy rudat belőle.
6. Lisztezett deszkán vágjuk a rudat kb. 15 egyenlő részre, és formáljunk a kezünkkel kis zsemléket az egyes darabokból.
repas_zsemle_1_fk.jpg
7. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és megint kb. 20 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
8. 225 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
repas_zsemle_2_fk.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2015445788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása