Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Finn ropogós (siemennäkkäri)

2020. január 31. - Finnkonyha

Te is szereted a ropogósra sült kenyeret? Az északi országokban az 1800-as években terjedt el a vékony, ropogós rozskenyér, amely egyszerű, tiszta és tápláló, így testesíti meg mindazt még ma is, ami az egészséges táplálkozás hívei számára elengedhetetlen. Finnországba Svédországból érkezett, s főleg az ország nyugati területein volt jellemző, a vízből, lisztből, sóból, élesztő nélkül készült kenyér. Kialakulása tartósságának köszönhető, mivel sokáig elállt, évente csak kétszer sütöttek. A középéből lyukat szúrtak ki, és egy hosszú farúdra felfűzve tárolták a konyhában. Télen a favágók is ilyen kenyeret vittek magukkal, de háborúban a katonák is ezt ették. Ipari gyártása az 1952-es olimpiai év után lendült fel, amikor a finn Vaasan cég megalkotta és szabadalmaztatta a "finn crisp" terméket, amit mára már több, mint 50 országba szállítanak. Magyarországon is ismert, formája többnyire szögletes, többféle lisztből készülhet. Ma már nem a szegények eledele, hanem az egészséges életmód része a "näkkileipä", ez a rostdús, ám kalóriában szegény kenyér. Mind a mai napig ezért is kínálnak ilyen kenyeret (is) Finnországban a közétkeztetésben. 

 

kemence_kenyer_fk.jpg

Lyukas rozskenyerek a Turkansaari skanzenban (Oulu)

 

Ropogós kenyeret otthon is készíthetünk, sőt mi magunk is variálhatjuk sokféleképpen. A lényeg a mag-liszt arány. Az alábbi recept kukoricaliszttel készül, ezért gluténmentes. Ízlés szerint adhatunk hozzá más magokat - chiamagot, lenmagot, tört mandulát, diót -  reszelhetünk bele egy kis kemény sajtot (parmezán) és kipróbálhatunk  különféle olajakat is, pl. tökmagolajjal rendkívül finom! 

 finn_ropogos_fk.jpg

Elkészítési idő:

Előkészítés: 5 perc
Sütés / főzés: 60 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 1 tepsi (kb. 24 db)

Hozzávalók:

  • 2 deciliter kukoricaliszt
  • 2,5 deciliter forró víz
  • fél teáskanál só
  • 0.5 deciliter olaj (olíva vagy tökmag vagy repce)
  • 0,5 deciliter szezámmag
  • 3/4 deciliter napraforgómag
  • 0,5 deciliter tökmag
  • 0,5 deciliter apróra vágott mandula
  • 0,5 deciliter lenmag

Leírás:

1. A lisztet a magokkal összekeverjük, hozzáadjuk az olajat és leöntjük a (felforralt) forró vízzel.
2. Alaposan összekeverjük, majd tepsibe öntjük.
3. Még sütés előtt felvágjuk 4x4 cm-es kis kockákra (vagy miután egy picit megszilárdul, pár perc sütés után)
4. 175-180 fokon kb. 50-60 percet sütjük.
5. Sajttal vagy sajtkrémmel kínáljuk, de önmagában is finom ropogtatnivaló.

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4015427728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása