Új év – új élet. Vagyis inkább életmód. Itt az ideje példát vennünk a finnekről, akik sok mindenben az élen állnak. Rokon népként sokat tanulhatunk tőlük, lássuk tehát az első példát.
A táplálkozási szakemberek nem győzik hangsúlyozni a reggeli fontosságát. Egy finn ember reggelije szinte elképzelhetlen puuro nélkül, ami vízben vagy tejben főtt kása. A teljes kiőrlésű gabonában nagyon sok a tápanyag, amely biztosítja az egész naphoz szükséges energiát, egészséges és legfőképp hazai alapanyag. Sokféle kását esznek a finnek, a régi hagyományos népi táplálkozásban fontos esti és reggeli étel volt, a legrégebbi kásaféle a rozslisztkása. Manapság kedvelt a zabkása, de sokan fogyasztanak négyféle gabonából (zab,búza, árpa,rizs) készült kását is. Mind a mai napig még az iskolai étkeztetésben, főételként is kínálnak kását.
A nyáron leszedett, majd lefagyasztott bogyós gyümölcsök (áfonya, eper, ribizli) télen előkerülnek a fagyasztóból és kiolvasztva ízesítésképpen belekerülnek a zabkásába. A hagyományosan elkészített tejbegrízt is ízesíthetjük pl. leturmixolt áfonyával vagy eperrel, majd habverővel habosra keverhetjük.
A tökéletes finn reggelihez hozzátartozik egy szelet vajas rozskenyér (vagy teljes kiőrlésű kenyér) zöldsalátával, magas hústartalmú felvágottal vagy alacsony zsírtartalmú sajttal. A szendvics mellé tejet és kávét fogyasztanak.
Terülj, terülj asztalkám finn módra, avagy a tökéletes finn reggeli