Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Új év, új élet(mód): Kezdjük a napot egy tál egészséges zabkásával!

2020. január 20. - Finnkonyha

   

Új év – új élet. Vagyis inkább életmód. Itt az ideje példát vennünk a finnekről, akik sok mindenben az élen állnak. Rokon népként sokat tanulhatunk tőlük, lássuk tehát az első példát. 

A táplálkozási szakemberek nem győzik hangsúlyozni a reggeli fontosságát. Egy finn ember reggelije szinte elképzelhetlen puuro nélkül, ami vízben vagy tejben főtt kása. A teljes kiőrlésű gabonában nagyon sok a tápanyag, amely biztosítja az egész naphoz szükséges energiát, egészséges és legfőképp hazai alapanyag. Sokféle kását esznek a finnek, a régi hagyományos népi táplálkozásban fontos esti és reggeli étel volt, a legrégebbi kásaféle a rozslisztkása. Manapság kedvelt a zabkása, de sokan fogyasztanak négyféle gabonából (zab,búza, árpa,rizs) készült kását is. Mind a mai napig még az iskolai étkeztetésben, főételként is kínálnak kását.

A nyáron leszedett, majd lefagyasztott bogyós gyümölcsök (áfonya, eper, ribizli) télen előkerülnek a fagyasztóból és kiolvasztva ízesítésképpen belekerülnek a zabkásába. A hagyományosan elkészített tejbegrízt is ízesíthetjük pl. leturmixolt áfonyával vagy eperrel, majd habverővel habosra keverhetjük.

A tökéletes finn reggelihez hozzátartozik egy szelet vajas rozskenyér (vagy teljes kiőrlésű kenyér) zöldsalátával, magas hústartalmú felvágottal vagy alacsony zsírtartalmú sajttal. A szendvics mellé tejet és kávét fogyasztanak.

 finn_reggeli_finnkonyha.jpg

 Terülj, terülj asztalkám finn módra, avagy a tökéletes finn reggeli 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8715417576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása