Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Áfonyával töltött rozsos pite

2020. augusztus 14. - Finnkonyha

Még mindig áfonya, bár lassan már lecsengőben van a szezonja itt Finnországban is. A mustikkakukko, vagy más néven rättänä egy régi, hagyományos desszert Kelet-Finnországból. Azon a vidéken jellemzően rozstésztába töltöttek édes és sós tölteléket (van pl. kalakukko - vagyis hallal töltött kenyér). Neve (a kukko magyarul kakast jelent, de inkább a kukkula vagyis a "domb, halom" szóból eredhet) a tészta domborodó formájára utal. A fekete áfonyával töltött változat azonban tökéletesen egyesíti a rozs robosztusságát és az áfonya selymességét. Hagyományosan csak rozslisztből készül, de a könnyebb kezelhetőség érdekében használhatunk egy kis búzalisztet is. Más gyümölccsel (pl. szilva) is érdemes kipróbálni. Tejszínhabbal tálalva mennyei! 

 mustikkakukko.jpg

Kép: valio.fi

 

Áfonyával töltött rozsos pite (Mustikkakukko)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc
Sütés / főzés: 40 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 20 dekagramm vaj
    • 1 deciliter cukor
    • 3,5 deciliter rozsliszt (egy részét helyettesíthetjük búzaliszttel, 1,5 decilitert) 
    • 1 teáskanál sütőpor
  • Töltelék
    • 40 dekagramm fekete áfonya (friss vagy fagyasztott)
    • 1 deciliter cukor
    • 0,5 deciliter burgonyaliszt

Leírás:

1. A vajat és a cukrot habosra keverjük. A sütőport a liszttel elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajas-cukros keverékhez. Homogén tésztává gyúrjuk.
2. A tészta 2/3- részét belenyomkodjuk egy magasabb szélű sütőtálba, úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából. A maradék 1/3 részt nyújtsuk ki egy sütőpapíron, és tegyük egy kis időre a hűtőbe.
3. Készítsük el a tölteléket: ha fagyasztott áfonyával dolgozunk, azt nem szükséges kiolvasztani, csak pár kanál burgonyaliszttel összekeverni, ami majd a nedvességet felfogja. Ha friss áfonyát használunk, akkor is érdemes pár kanál burgonyalisztet hozzákeverni. A cukrot is keverjük az áfonyához, majd tegyük a tésztára a tölteléket.
4. Boritsuk be a kinyújtott tésztalappal. Süssük 200 fokon kb 40 percig. Még langyosan, tejszínhabbal tálaljuk.
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/afonyas_pite_mustikkakukko

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2916126658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása