Még mindig áfonya, bár lassan már lecsengőben van a szezonja itt Finnországban is. A mustikkakukko, vagy más néven rättänä egy régi, hagyományos desszert Kelet-Finnországból. Azon a vidéken jellemzően rozstésztába töltöttek édes és sós tölteléket (van pl. kalakukko - vagyis hallal töltött kenyér). Neve (a kukko magyarul kakast jelent, de inkább a kukkula vagyis a "domb, halom" szóból eredhet) a tészta domborodó formájára utal. A fekete áfonyával töltött változat azonban tökéletesen egyesíti a rozs robosztusságát és az áfonya selymességét. Hagyományosan csak rozslisztből készül, de a könnyebb kezelhetőség érdekében használhatunk egy kis búzalisztet is. Más gyümölccsel (pl. szilva) is érdemes kipróbálni. Tejszínhabbal tálalva mennyei!
Kép: valio.fi
Áfonyával töltött rozsos pite (Mustikkakukko)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- Tészta
- 20 dekagramm vaj
- 1 deciliter cukor
- 3,5 deciliter rozsliszt (egy részét helyettesíthetjük búzaliszttel, 1,5 decilitert)
- 1 teáskanál sütőpor
- Töltelék
- 40 dekagramm fekete áfonya (friss vagy fagyasztott)
- 1 deciliter cukor
- 0,5 deciliter burgonyaliszt