Finnországban a gyümölcsválaszték nyáron sem olyan gazdag, mint Magyarországon. Vadon nőnek áfonyák, a kertekben van eper, szeder, málna, egres, ribizli, rebarbara és alma. A déli vidékeken néha a cseresznye is megterem, vagy a szilva és a körte.
De a finn erdők örökös kedvence a fekete áfonya. A mustikka vagyis latinul Vaccinium myrtillus, éppen most érik, és a finnek közül sokan töltik a szabad idejüket bogyószedéssel. Ilyenkor nagy vödrökkel járják az erdőt, és begyűjtik a "télirevalót".
Áfonya az erdőben (kép: FK)
A vadon termő áfonya jótékony hatásairól ma már mindenütt olvashatunk. Igazi csodanövény, "superfood", ahogy manapság nevezik. Minden más gyümölcsnél és zöldségnél több antioxidánst tartalmaz. Az áfonya jótékony egészségügyi hatásai és öregedésgátló jellemzői közé sorolhatjuk a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulási kockázatának jelentős csökkenését. Az áfonya (és más bogyós gyümölcsök) rendszeres fogyasztása kedvező hatást gyakorol a vércukorszint optimális szabályozására.
Áfonya a piacon (kép: FK)
Szóval, megéri áfonyát fogyasztani, akár vadon termőt, akár termesztettet. A finn erdők bővelkednek fekete áfonyában, sokan csak a lakóhelyükhöz közeli erdőbe járnak szedni. Komoly technikája is kialakult a szedésnek, bogyószedő "fésűt" használnak, amivel könnyebb szedni, viszont a bokrok "átfésülése" után sok levél és apró ág marad a termés között. Ilyenkor otthon még meg kell tísztítani. Kézzel is szedhetjük, főként, ha kis mennyiségre van szükségünk. De az áfonya jól tűri a fagyasztást, ezért nem érdemes keveset szedni, érdemesebb inkább a fölösleget lefagyasztani. A finnek szinte minden bogyót fagyasztással tartósítanak, természetesen lekvárt is készíthetünk belőle.
Bogyószedő fésű vagyis Marja-Maija marjapoimuri (Kép: Kirsi Alatalo)
Többnyire az áfonyát süteményekbe keverhetjük, a számtalan recept közül egyik legismertebb a "Mummon marjapiirakka", vagyis a finn nagyik áfonyás pitéje. Ez olyan, mint nálunk az almás pite, tényleg minden finn nagyi ismeri és készíti, kezdők is bátran nekivághatnak:
A finn nagyik áfonyás pitéje (Mummon marjapiirakka)
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- tészta
- 15 dekagramm vaj vagy margarin
- 3/4 deciliter cukor
- 1 darab tojás
- 3 deciliter liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 citrom reszelt héja
- töltelék
- 3 deciliter áfonya (vagy bármilyen más bogyós gyümölcs)
- 1 deciliter cukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 2 deciliter tejföl vagy krémföl vagy joghurt vagy krémtúró
Leírás:
