Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

A finn superfood, a fekete áfonya

2020. augusztus 06. - Finnkonyha

Finnországban a gyümölcsválaszték nyáron sem olyan gazdag, mint Magyarországon. Vadon nőnek áfonyák, a kertekben van eper, szeder, málna, egres, ribizli, rebarbara és alma. A déli vidékeken néha a cseresznye is megterem, vagy a szilva és a körte. 

De a finn erdők örökös kedvence a fekete áfonya. A mustikka vagyis latinul Vaccinium myrtillus, éppen most érik, és a finnek közül sokan töltik a szabad idejüket bogyószedéssel. Ilyenkor nagy vödrökkel járják az erdőt, és begyűjtik a "télirevalót".  bogyok_2005_0049.JPG

Áfonya az erdőben (kép: FK) 

A vadon termő áfonya jótékony hatásairól ma már mindenütt olvashatunk. Igazi csodanövény, "superfood", ahogy manapság nevezik. Minden más gyümölcsnél és zöldségnél több antioxidánst tartalmaz. Az áfonya jótékony egészségügyi hatásai és öregedésgátló jellemzői közé sorolhatjuk a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulási kockázatának jelentős csökkenését. Az áfonya (és más bogyós gyümölcsök) rendszeres fogyasztása  kedvező hatást gyakorol a vércukorszint optimális szabályozására.

mustikka_piacon.jpg

Áfonya a piacon (kép: FK) 

Szóval, megéri áfonyát fogyasztani, akár vadon termőt, akár termesztettet. A finn erdők bővelkednek fekete áfonyában, sokan csak a lakóhelyükhöz közeli erdőbe járnak szedni. Komoly technikája is kialakult a szedésnek, bogyószedő "fésűt" használnak, amivel könnyebb szedni, viszont a bokrok "átfésülése" után sok levél és apró ág marad a termés között. Ilyenkor otthon még meg kell tísztítani. Kézzel is szedhetjük, főként, ha kis mennyiségre van szükségünk. De az áfonya jól tűri a fagyasztást, ezért nem érdemes keveset szedni, érdemesebb inkább a fölösleget lefagyasztani. A finnek szinte minden bogyót fagyasztással tartósítanak, természetesen lekvárt is készíthetünk belőle. 

 marja-maija-marjapoimuri-kirsi-alastalo.jpg

Bogyószedő fésű vagyis Marja-Maija marjapoimuri (Kép: Kirsi Alatalo) 

Többnyire az áfonyát süteményekbe keverhetjük, a számtalan recept közül egyik legismertebb a "Mummon marjapiirakka", vagyis a finn nagyik áfonyás pitéje. Ez olyan, mint nálunk az almás pite, tényleg minden finn nagyi ismeri és készíti, kezdők is bátran nekivághatnak: 

  

A finn nagyik áfonyás pitéje (Mummon marjapiirakka)

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc
Sütés / főzés: 25 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 6

Hozzávalók:

  • tészta
    • 15 dekagramm vaj vagy margarin
    • 3/4 deciliter cukor
    • 1 darab tojás
    • 3 deciliter liszt
    • 1 teáskanál sütőpor
    • 1/2 citrom reszelt héja
  • töltelék
    • 3 deciliter áfonya (vagy bármilyen más bogyós gyümölcs)
    • 1 deciliter cukor
    • 1 darab tojás
    • 1 teáskanál vaníliás cukor
    • 2 deciliter tejföl vagy krémföl vagy joghurt vagy krémtúró

Leírás:

1. Elkészítjük a pitetésztát: a lágy vajat és a cukrot simára és habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, majd tovább keverjük.
2. Elkeverjük a sütőport és a lisztet, majd hozzáadjuk a tojásos-vajas keverékhez. 
3. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd kibélelünk vele egy kivajazott és belisztezett gyümölcstortaformát. Nem szükséges elősütni a tésztát. 
4. Ráterítjük a gyümölcsöket – ez lehet áfonya, de akár ribizli, eper, 1 centis darabokra vágott rebarbara vagy almadarabok (ha fagyasztott áfonyát használunk, keverjünk hozzá egy evőkanálnyi burgonyalisztet, hogy felszívja a nedvességet). 2 dl tejfölt vagy joghurtot elkeverünk 1 egész tojással, a kétféle cukorral, és a gyümölcsök tetejére öntjük. 
5. 200 fokon kb. 25 percig sütjük a pitét.
afonya_html_9fef7d0d3d643d8a.jpg
https://finnkonyha.blog.hu/9999/12/31/mustikka_azaz_fekete_afonya

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1616099202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása