Bevezetés a finn gasztronómiába

FINN KONYHA

FINN KONYHA

Zabkása (kaurapuuro)

2020. január 21. - Finnkonyha

 A zabkása az egyik legegészségesebb étel, nem hiába volt már elődeink eledele. Ha eddig még nem próbáltuk, tegyünk egy próbát, és kezdjük egészségesen napunkat. 

zabkasa_finnkonyha_fk.jpg

Elkészítési idő:

Sütés / főzés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 5 deciliter víz
  • 5 deciliter tej
  • 4 deciliter zabpehely
  • 0.5 teáskanál só

Leírás:

1. Forraljuk fel a vizet, ha felforrt, öntsük bele a zabpelyhet.
2. Keverjük folyamatosan, majd adjuk hozzá a tejet is.
3. Forraljuk ismét fel, és főzzük sűrűre 5-8 perc alatt. Adjunk hozzá egy csipet sót.
4. Ha elkészült, lefedve hagyjuk állni kb. 5-10 percig.
5. Melegen vagy langyosan fogyasszuk, ízesíthetjük fahéjjal, mézzel, diófélékkel, chia maggal, friss gyümölcsökkel. 


  

Előfordul, hogy reggel még erre sincs időnk? 

Akkor álljon itt egy este összekeverhető, reggel kanalazható változat:

 

 Éjszaka áztatott zabkása (tuorepuuro)  

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 5 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 1

Hozzávalók:

  • 5-10 dekagramm fagyasztott vagy friss gyümölcs (áfonya, ribizli, meggy)
  • 1 deciliter joghurt 
  • 1 deciliter zabpehely
  • 1 deciliter gyümölcslé vagy tej (lehet növényi tej is)
  • 1 evőkanál napraforgómag vagy más mag- vagy dióféle
  • 1 teáskanál méz

Leírás:

1. Keverjük el a gyümölcsöket (ha fagyasztott, nem szükséges kiolvasztani) a joghurttal, a gyümölcslével vagy tejjel és a zabpehellyel. 
2. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis mézet vagy juharszirupot, ha túl savanyúnak találjuk.Ízesíthetjük fahéjjal is.
3. Lefedve hagyjuk összeérni és megpuhulni a hűtőben egy éjszakát, de legalább 3-4 órát.
4. Reggel öntsük kis tálkákba, tegyünk rá friss gyümölcsöket és máris kanalazhatjuk. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7115418654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása