A zabkása az egyik legegészségesebb étel, nem hiába volt már elődeink eledele. Ha eddig még nem próbáltuk, tegyünk egy próbát, és kezdjük egészségesen napunkat.
Elkészítési idő:
Sütés / főzés: 15 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 4
Hozzávalók:
- 5 deciliter víz
- 5 deciliter tej
- 4 deciliter zabpehely
- 0.5 teáskanál só
Leírás:
1. Forraljuk fel a vizet, ha felforrt, öntsük bele a zabpelyhet.
2. Keverjük folyamatosan, majd adjuk hozzá a tejet is.
3. Forraljuk ismét fel, és főzzük sűrűre 5-8 perc alatt. Adjunk hozzá egy csipet sót.
4. Ha elkészült, lefedve hagyjuk állni kb. 5-10 percig.
5. Melegen vagy langyosan fogyasszuk, ízesíthetjük fahéjjal, mézzel, diófélékkel, chia maggal, friss gyümölcsökkel.
Előfordul, hogy reggel még erre sincs időnk?
Akkor álljon itt egy este összekeverhető, reggel kanalazható változat:
Éjszaka áztatott zabkása (tuorepuuro)
Elkészítési idő:
Előkészítés: 5 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 1
Hozzávalók:
- 5-10 dekagramm fagyasztott vagy friss gyümölcs (áfonya, ribizli, meggy)
- 1 deciliter joghurt
- 1 deciliter zabpehely
- 1 deciliter gyümölcslé vagy tej (lehet növényi tej is)
- 1 evőkanál napraforgómag vagy más mag- vagy dióféle
- 1 teáskanál méz
Leírás:
1. Keverjük el a gyümölcsöket (ha fagyasztott, nem szükséges kiolvasztani) a joghurttal, a gyümölcslével vagy tejjel és a zabpehellyel.
2. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis mézet vagy juharszirupot, ha túl savanyúnak találjuk.Ízesíthetjük fahéjjal is.
3. Lefedve hagyjuk összeérni és megpuhulni a hűtőben egy éjszakát, de legalább 3-4 órát.
4. Reggel öntsük kis tálkákba, tegyünk rá friss gyümölcsöket és máris kanalazhatjuk.